Tallinn - Estland - Oktober 2014

Rudys 70 års fødselsdag fejrede vi i Tallinn, Estland. Bare os to, fra den 21. til den 25. oktober 2014. Knapt 1½ times flyvning.
Tallinn blev valgt, da det var der, det Danske flag faldt ned fra himlen i 1219
J.
De 3 Baltiske lande blev selvstændige i 1991 efter flere landes besættelser (herunder Danmark) sidst Sovjetunionen/Rusland.
Spændinger mellem Estere og Russere fornemmes. Andelen af Russere angives til et sted mellem 28 – 30 %.
Hvis de ikke taler Estisk, er det svært at få job. Interessant at opleve, at i den gamle bydel så vi kun store luksuøse biler.
Mange overvågningskameraer på gadehjørner.

Vi boede i en skøn penthouse lejlighed med 2 altaner, i den gamle bydel. Med udsigt henholdsvis til den gamle bydel og til havnen, hvor de store færger fra Finland anløber. Den gamle bydel er smuk og meget af den gamle bymur står der stadig. Biler må ikke parkeres i indre by og det betød, at man kan nyde de gamle huse og ikke mindst de forskellige udsmykkede døre.

Soveværelset med stor rund seng.

 

 

Daglistuen 
Udsigt til færgehavnen 
Udsigt til den gamle bydel 
Som det ses er husene gamle 
Der var også udsigt til
Aleksander Nevsky-Katedalen 
Vi vandrede rundt i den gamle bydel og så historiske steder, kirker og nogle museer. 

Her en lille hyggelig plads lige uden for døren
 

Historiske steder/pladser

Rådhuspladsen, som er det geografiske midtpunkt i den gamle bydel.

Frihedspladsen, hvor der tidligere blev holdt sovjetiske parader, i dag en flot plads med et 24 meter højt glaskors.
Den Danske Konges Have, pladsen hvor det Danske flag faldt ned fra himlen den 15. juni 1219 J
Stedet er markeret med et stort rødt-hvidt skjold.
Som det fremgår var vi begge tilstede 
Katarinas passage, et pittoresk stykke middelalderstræde, med små værksteder, gallerier, cafeer, gamle huse, skilte, gadelamper m.m. Master’s Courtyard, en charmerende middelalderbaggård med et superbt ”chokoladeri”. Strikkemarkedet, hvor alt i strik kan købes. Mange af boderne betjenes af russere, da de har svært ved at få arbejde, hvis de ikke kan det estiske sprog (fik vi at vide).
Blomstermarkedet, hvor Rudy’s fødselsdagsbuket blev købt J
Byvandring med udsigt til de mange rigt dekorerede døre og porte
 
 
Her et hus med svenske løver og dansk/tallinnsk flag
Den gamle bymur ved Den Danske Konges Have
 

Kirker

Helligåndskirken

 

Bagest i kirken hænger et stort Dannebrog.
På Helligåndskirkens altertavle kan to steder ses noget, der ligner Dannebrog på en prik.Det er Tallinns lille byvåben. (se godt efter)
Aleksander Nevsky-Katedalen, en byzantinsk kirke med 5 løgkupler blev opført, da Estland var en del af tsarens Rusland. Den er midtpunkt for de russisk-ortodokse i hele landet. Vi var også inde i en lille russisk ortodoks kirke, (Saint Nichola) lige over for bymuseet.

 

 

 

 
Helligåndskirkens tårn (yderst)

Sct. Olav kirken var vor genbo

Museeer

Bymuseet, museet er indrettet i et fint gammelt hus, der tilhørte en storkøbmand i middelalderen. Der er montre med sprut, smøger og fisk på dåse, der fortæller om livet i sovjettiden.

 Et rum handler kun om 2. verdenskrig og den sovjetiske besættelse
Men museet tegner også en historisk linje fra middelalderen og op til nu. Det historiske museums udstilling viste modet til at overleve og historien gennem 11.000 år.
Det danske flag er "populært"
Det sidste museum vi besøgte var det maritime museum, Fat Margaret, og var historien om Estland som søfarts- og fiskerination og ikke mindst hvordan tårn og bygning blev brugt til at forsvare Tallinn og bymuren.
 

 

Vi kørte med sporvogn ud til en endestation. Lige så snart man er et stykke uden for den gamle bydel, er området mere ydmygt med triste grå betonbebyggelser (fra sovjettiden) og mere faldefærdige huse, samt mindre og gamle biler. På vejen var vi inde i et meget stort supermarked, imponerende hvad de havde af varer. Der var kun mindre supermarkeder tæt på, hvor vi boede. Til gengæld var der mange supermarkeder ved havnen. Mindede lidt om grænsen til Tyskland J

Vi fandt en hyggelig kælder, hvor vi spiste bl.a. på Rudys fødselsdag. 550kr. for middag med drikkevarer og kaffe.

Vi synes vi fik set og oplevet meget,
men 4 dage har selvfølgelig også sin begrænsning.
En meget spændende by med masser af historie og bånd til Danmark.

Jyttes fødselsdagsgave var en helikoptertur over København som efterfølgende blev oplevet med Helén og Uffe. Spændende oplevelse og en super hyggelig dag.