NUSER II  Holbæk  Rejsebreve Billeder Turen Skriv til NUSER-II Forside Sommertogt

   

Fra vinterhi til forår i Valence

 Vi havde en dejlig jul. Den 24. december skiftede vi ”lyddæmpningsplader” til motorrummet. Dem vi havde, var ved at gå i opløsning og vi havde nogle nye med hjemmefra. Vejret var godt, så Rudy kunne save dem til ude på broen og så fik vi skruet de nye på. Vi forberedte så vores del til julefrokosten 1. juledag. Kold kartoffelsalat og ris á l’amande. Derefter fik vi lavet vores egen julemiddag, andebryst med alt hvad der hører sig til, herligt. Hyggede os med lille juletræ (et af de holdbare J) og pakkede gaver ud.

1. juledag var der så fælles frokost med ”franskholdet” hos Maurice, som lægger hus til undervisningen, og med fransk lærer-madame Mireille og hendes søster. Det var en fransk julefrokost suppleret med retter og desserter fra de lande, vi nu er fra. Det var hyggeligt og vores foreslåede terning – pakkeleg syntes alle var morsom.

Vi havde en dejlig uge og nytårsaften med Mona og Frits, hvor vi var inde i Valence også for at spise på en lille fransk bistro, mums! Vi kørte også lidt rundt i omegnen. Var en tur oppe i bjergene, men ikke så højt op som vi ønskede, da et pas var lukket af sne. Det var en noget kold periode, men vi havde det dejligt sammen, og Mona og Frits havde taget det ”rigtige” vintertøj med, så alt blev klaret.

Sidder lige nu og kigger over på ”vores” bjerge/klipper i Ardèche, som ligger på den modsatte side af havnen og Rhône – floden. De er flotte, forrevne og fascinerende. De skifter hele tiden karakter, afhængig af tidspunkt på døgnet og om der er sol, skyer, dis m.v.

Valence er en dejlig og levende by. Det er ikke en udpræget turistby, så det betyder at der et dagligt liv med herlige små butikker og marked et par gange om ugen.

Største seværdighed er en gammel romansk katedral ombygget i 1600-tallet og en meget flot og dejlig park med bassiner, springvand og haveanlæg.

Lige så levende byen er til daglig, lige så øde ligger den hen om søndagen. Der nyder vi at vandre igennem parken og byen og kigge på bygningerne og når solen skinner sætte os på en lille udendørs café.

Rimelig tæt på havnen ligger et supermarked og i omegnen af Valence er der mange store supermarkeder med alverdens ting lige fra fødevarer, tøj, sko, byggemarkeder osv. Så det er ikke noget problem at handle, når man har bilen med.

Det er et driftigt sted med muligheder for det private initiativ, her i nærheden af havnen. Der holder dagligt 3 – 4 biler (vans) med flotte mørklødede damer i forskellige minimale kostumer og umiddelbart ser det ud som om der er kunder nok. De holder dog fri om søndagen J

Vi har været oppe i bjergene hvor der er sne og skisteder, gennem slugter (gorger), hvor naturen virkelig fornemmes, for ikke at forglemme de små charmerende byer. Vores engelske ”genboer” her i havnen, som holdt øje med Nuser, mens vi var væk i 4 måneder, tog os på en tur op i bjergene til et skisportssted, hvor vi fik en hyggelig frokost. Sneen lå tæt op til vinduerne og der var en skisportskonkurrence, så det myldrede med folk på ski i alle aldersklasser.

I januar ”hev” vi godt en uge ud, hvor vi bare læste bøger fra morgen til aften. Ret hyggeligt at sidde med skisokker og tæppe på, heaterne tændte og bare læse. Vi har også set en del film på DVD. Det er det gode ved at snakke med andre her i havnen og så kunne udveksle, hvad vi hver især har på det område J

Franskundervisningen er fortsat en gang om ugen, hvor det sociale aspekt ikke skal undervurderes. Vi er som ”base” 2 engelske par, en hollandsk og en tysk kvinde og så os. Ind imellem støder andre til og skal man noget andet, kommer man blot ikke.

Undervisningen var dog noget ustruktureret og tilfældigt hvad der blev talt om, så det var svært at forberede sig. Vi har nu fået indført, at vi tager et kapitel fra den bog, der bruges i det danske gymnasium. Vi kopierer et kapitel til hver, hver gang og der er spørgsmål, der skal besvares. Mireille læser stykket og Rudy optager det på PC’eren og alle får det så lagt ind på egen pc’er, så udtale kan trænes. Alle synes at få mere ud af det og Mireille synes det er en rigtig god grundbog. Hun har en stor almen viden og er god til at relatere den til fransk historie og kultur.

Vi kan så alle knytte aktuel viden og holdninger på historierne. Så ret godt nu.

Foråret er nu så småt på vej. Påskeliljer og andre blomster skyder op og enkelte steder endda sprunget ud. Nogle træer er begyndt at blomstre eller har knopper. Ind i mellem kan det dog stadig være lidt koldt og temperaturen kan om natten falde til omkring 0 grader, men der bliver længere mellem de nætter. Efter den første uge i januar, har der ikke været frost flere dage i træk, så der har ikke været lukket for vandet siden J På det tidspunkt kunne vi godt have brugt lidt ”global opvarmning” J

Der bliver også mindre dug på ruderne, der skal tørres væk om morgenen (eller hvad man nu skal kalde det tidspunkt vi, her om vinteren, står op på). Den sidste uge har der slet ikke været noget og vi har et par gange kunne sidde på agterdækket under parasollen, ikke dårligt. Vi har haft lidt kondens, men minimalt i forhold til tidligere vintre, da vi nu kun varmer op med elektriske heatere og en lille oliebaseret radiator.

Vi har fodret ænder og svaner i de lidt kølige vintermåneder, lige uden for båden. Så nu har vi et andepar, der håndfodres. Hvis vi er for sløve om morgenen hopper de op på båden og banker med næbbet på ruden til pantryet, når de kan se vi sidder der, lidt morsomt.

Om morgenen er der begyndt at komme mellem 100 – 200 skarver lige omkring hvor vi ligger. De dykker efter fisk her i havnen og med stor succes. Der er rigtig mange fisk, ikke store, men de er der. Det undrer os, da vi har fået af vide, at Rhône-floden er så forurenet, at det er forbudt at spise fisk derfra.

Der har været Monte Carlo – rally gennem Valence og ugen efter var der Monte – Carlo Historic rally. Det var sjovt at se de gamle flotte biler og mange havde været med gennem mange år.

Vi følger med i nyhederne hjemmefra. Læser aviser på nettet, hvilket vi starter med til morgenmaden, samtidig med at vi ser franske nyheder på TV. Ser dansk TV-avis, godt nok nogle gange pga. tekniske problemer nogle timer efter den er sendt, nogen gange dagen efter, men vi kan følge med. Ser serien – Sommer, X-factor, aftenshowet og den tidlige Dead-line og når vi alligevel har en af de dage hvor vi skal cleane indvendigt, er det hyggeligt at lytte til Mads og Monopolet.

Som vi kan fornemme at urolighederne hjemme, minder de lidt om urolighederne i Paris og Frankrig generelt. De sociale problemer, også med hensyn til at få et arbejde m.m. er i fokus og de skal absolut ikke undervurderes, men begge steder har det været meget unge mennesker, skolebørn, der har deltaget aktivt og hvor det ikke er de sociale arbejdsmæssige forhold, der er mest fremherskende.

I næste uge kører vi et par dage sydpå for at se på byer og havne. Vi fandt et lille hotel-chateau tæt på Carcassonne til tilbudspris. Vi glæder os til at opleve det.

Vi har fået tilsagn om at få båden op den 18. marts, så det bliver spændende at se hvordan den ser ud under vandlinien. Vi skal have malet søgelænder, motorrum og flader på Nuser II, men vi venter til det bliver mere stabilt varmere og den er kommet i vandet igen.

Vi har talt om hvad det er der gør at vi fortsat nyder dette liv. Vores garderobe er minimal, vi kan gå i den samme sweater i 5 dage (tager dog bad hver dag J) Nogle dage oplever vi noget nyt, andre dage daser vi den blot. Dage hvor vi gør rent på båden og handler. Det essentielle er vores valg af frihed. Det materielle betyder mindre og vi nyder hver dag, også mødet med andre mennesker, som vi ellers aldrig ville have mødt og høre deres historier om valg af et anderledes liv, for en kortere eller længere periode. Samtidig må vi sige, at uden Internet, hvor vi holder forbindelse med alle jer, der betyder meget for os, ville det være tomt.

Vi synes, vi har en pragtfuld tilværelse.

 

 

 

Valence den 25. februar 2008

Se billeder

NUSER-II er en Gruno 1050, Bygning nr 153 fra Yachtwerft Gruno b.v. NL - 9974 PJ  Zoutkamp   Holland 

Opdateret den 25.02.2008