NUSER II  Holbæk  Sidste NYT Billeder Turen Skriv til NUSER-II Forside Sommertogt

   

Paris – marts 2006

En lille hilsen her fra Paris, hvor urolighederne blomstrer, uden at vi mærker det store til det. Vi har oplevet 2 af demonstrationerne – en ved Lafayette og en forbi Bastille-pladsen – hvor vi ligger. Manifestationerne/demonstrationerne har vi oplevet som fredelige. Det er som regel sidst på dagen/først på aftenen, at de bliver voldelige. Formentlig fordi de mere højre- eller venstreorienterede personer (læs bøller) kommer til.

Det upopulære lovforslag, der vil gøre det nemmere for arbejdsgivere at fyre unge under 26 år ved første gangs ansættelse, har virkelig sat sindene i kog.

Om det er en god eller dårlig lov er svært at vurdere, men Frankrig er nødt til at komme med reformer for arbejdsmarkedet. Det er stadig normen her i landet, at er du først ansat, er det næsten umuligt for en arbejdsgiver at fyre dig. Indstillingen er, at man stort set er ansat på livstid.

 Vi er frankofile og vilde med Paris, men at sige at franskmændene er omstillingsparate og fleksible er en stor overdrivelse – gad vide om disse begreber i det hele taget findes i det franske sprog J.

Det spiller også ind i deres uddannelsessystem. Når du har taget en uddannelse, f.eks. uddannet som lærer og ønsker at uddanne dig videre eller prøve et andet arbejde, er det meget svært at få lov til at skifte. Hvis det lykkes og du på et tidspunkt ønsker at arbejde som lærer igen, skal du op til prøver/eksaminer igen før det kan lade sig gøre. Staten er bange for, at der kommer til at mangle lærere og har derfor gjort det svært at skifte.

En anden ”pudsig” ting eksisterer på boligområdet. En illegal indrejst person/familie, som skaffer sig uretmæssigt adgang til en lejlighed, der står tom, ved at bryde låsen op eller slå døren ind, kan stort set ikke smides ud og de betaler naturligvis ikke husleje.

Som det nok fremgår, er Frankrig meget komplekst, men ikke kedelig. Her er ”højt til himlen”, men hvis der ikke bliver indført nødvendige reformer, vil ”stjernestøvet” fra Ludvig den XIV risikere at fastholde Frankrig som ét stort museum.

Selv om vi stadig nogle gange har minusgrader om natten, kan vi dog godt fornemme, at foråret er på vej, ikke dårlig.

Dette ses tydeligt på fortovsrestauranterne, der ved den mindste solstråle fyldes op med forårshungrende parisere.

Og så er de første påskeliljer - lige uden for Nuser - tæt på at springe ud.

Un bonjour de Paris J  

KH

« Pariserbumserne »
 

 

Paris den 19. marts 2006

NUSER-II er en Gruno 1050, Bygning nr 153 fra Yachtwerft Gruno b.v. NL - 9974 PJ  Zoutkamp   Holland 

Opdateret den 15.02.2006