Mandskabet
"på afveje"


  
                  Kina - 2007 - Xian


Forhistorien

Rusland

Mongoliet

Kina

 

Billeder Xian

Xian

Startede dagen i Xi’an, den 1. kejserby med at stå op kl. 06:00. Hotel havde vi selv bestilt hjemmefra og det lå helt fint, tæt på byen. Tog bus ud til stedet med den underjordiske hær af Terrakotta- krigere. Kørte forbi træer med granatæbler i plastikposer med vand i – omkring hvert æble og selvfølgelig masser af boder med granatæbler. Museet for Qin Shihuangs terrakottakrigere og heste var formidabelt. Så film om hvordan krigere og heste blev formet, kejserens magtovertagelse og hans mausoleum. Til sidst ødelæggelsen af det hele, da kejserens magt blev brudt ved hans død. Stedet blev først opdaget i 1974. Fascinerende hvad magt kan gennemføre. Bygningerne rundt om udgravningerne og parken er meget smukke.

Besøgte det muslimske kvarter med et pragtfuldt marked med tørrede frugter og nødder.

Var inde i Folk House, der ligger i det muslimske kvarter. Det har tilhørt ”the Qing bureaukrat Gao Yuesang” og 7 generationer af familien har boet her. Et sted der består af 52 huse/rum. Den oprindelige ejer fik 17 drenge og en pige med forskellige koner. Ejeren/familien blev registreret som ”højerestående personer”, mens tjenestefolkene ikke blev registreret (det syntes man ikke var vigtigt). Husene og specielt mange af møblerne blev ødelagt under kulturrevolutionen og familien blev fordrevet. Huset er nu givet tilbage til byen (af staten) og mange møbler givet tilbage. Huset fungerer nu som ”art galleri, entertaintment centre og teahouse” 

Der bliver opført skyggeteater, hvis ønsket, hvilket vi gjorde, flot udført af 3 personer med sang, tale og understøttende musik. Trist at det ikke bliver spillet så meget mere i andre byer. 

Var inde i Den Store Moske, som er tilbage fra år 742 under Tang-Dynastiet. Blev bygget, da der på det tidspunkt var mange arabiske handelsrejsende i byen. Det ”sjove” er, at moskeen er bygget i kinesiske stil. Ikke-muslimer og kvinder i al almindelighed var forbudt adgang til det ”allerhelligste” nemlig bedehallen. Man må kende sin plads J. 

Vi besøgte også et andet gravkammer nordvest for Xi’an.  Tomb of Emperor Jingdi fra Han-dynastiet, år 188 – 141 B.C. Han var en ”atypisk kejser”. Han nedsatte skatterne, nedsatte straffe til kriminelle og brugte diplomatiet i stedet for unødvendige militære ekspeditioner. Han interesserede sig for ”daily life” hvilket mausoleet afsejler. Der er rigtig mange terrakota-figurer i mindre størrelse end Terrakotta-krigerne. Det er soldater, også kvindelige soldater, tjenestefolk, embedsmænd, musikere m.fl. Husdyr, heste, køer, grise, høns, får og geder. De underjordiske gange er af forskellig længde, men generelt inddelt i: folk i den øverste ende, husgeråd i midten og dyr i den fjernere ende. Et formidabelt indtryk af dagliglivet på det tidspunkt.  Form til hoved, krop, ben og fødder var standard. Ansigterne var individuelt lavet og også ”småting” som næse, ører og penis var forskellige. Som sagt var gravkammeret bibeholdt under jorden, hvor fundene var gravet frem, med dæmpet lys og afskærmning for at bevare figurer m.m. bedst muligt.

Der er interaktiv video i gravkammeret og der er lavet en film med ”laserpersoner” der fortæller om de enkelte persongrupper m.m. og figurerne blev til ”levende laser-figurer” der trådte frem i den dragt de havde båret på det tidspunkt. Bygningerne og omgivelserne udenom er meget smukke. En stærk oplevelse. Utroligt at dette sted kun er omtalt i ”Lonely Planet” og ikke i andre bøger. 

Vi havde taget en taxa til stedet, da det stort set er umuligt at komme dertil med andet end taxa eller tourbus. Vi havde aftalt en pris med chaufføren for ud- og tilbagetur. Da vi ankom til Museet/gravkammeret forlangte han den aftalte pris for den ene vej. Han stod med det ”stærke kort” da der ikke gik en bus tilbage og der ikke var andre taxaer. Vi indgik derfor et kompromis, hvor han fik mere, men ikke alt hvad han forlangte. Så havde han ikke tabt ansigt. Det var den eneste gang, hvor en aftale ikke holdt. 

Der er en gammel bymur omkring Xi’an, som er renoveret og bygget op. Flot at gå rundt på den og kunne se ud over byen og en tilstødende park, hvor der blev udført tai-chi, gymnastik og dans til kinesisk og vestlig musik.  Så en del andre flotte bygninger og vandrede rundt i byen. Prøvede at spise hot-pot, som skulle være speciel for området. Er en ”pendant” til fondue, men der bruges vand i stedet for olie i gryden. Jeg tror, at nogen synes om det J

Taxa’erne i Xi’an kører på gas, som de får til en speciel billig pris. Startgebyret er på 8 yuan, som er ca. 6 kr. inkl. de første par km.  En fascinerende og spændende by, hvor der bygges og bygges højhuse m.m. men også her er der meget smog og dis.